Årgång 18 - September | Oktober 2023  
Välkommen!
Ny förening i Dalarna?

På FB finns nu ett upprop om att bilda en ny naturistförening i Dalarna.

Landskapet Dalarna (Dalarnas län) har aldrig haft någon naturistförening så det borde väl vara dags.

Jämtland, Härjedalen och Dalsland är svenska landskap som alltid saknat organiserad naturism. I Lappland finns ingen naturistverksamhet men väl ett kommunalt nakenbad (i Åsele) och ett spontant (Skibikken i Sorsele kommun).

NF Nakenkultur som startade 2004 i Uppsala har redan från början haft uppmärksamheten riktad norrut, mot Gästrikland, Hälsingland och Dalarna. Vi hade bra samarbete med NF Rullsand angående de förändringar som skedde på Rullsands camping där naturistdelen lades ner, vilket ledde till att föreningen Rulland upphörde 2008. NF Rullsand hade måmga medlemmar i Dalarna och genomförde bl a årsmöten där. Även inomhusbad arrangerades.

Vi startade 2011 NF Gävleborg och ordnade tre badtillfällen i Lillängsbadet i Gävle. Det var hygglig anslutning men de flesta kom från Uppsalahållet. Inga lokala förmågor som kunde/ville hjälpa till med fortsatta bad i Lillängsbadet anmälde sig.

Vi ordnade flera möten på Rullsand med övernattning på Sågarbo. Och även några inomhusbad i Delsbo i Hälsingland.

Vi hade kontakt med Borlänge kommun (i Dalarna) angående ett skyltat nakenbad men fick svaret att det inte fanns någon lämplig plats för ett sådant.

I östra delen av Falun, vid Roxnäs udde, finns ett stort textilbad. Går man lite längre ut på udden finns bl a en sittgrupp som kommunen ordnat. Det går att bada (sjön Runn) men stranden är inte den allra bästa. Men en del påhittiga naturister har använt platsen för nakenbad – i brist på bättre.

Men enligt Falu kommun är det inget nakenbad.

För en ny förening finns det med andra ord mycket att göra. Nakenkultur har några få medlemmar i Dalarna. En har varit i kontakt med den person som nu vill bilda Dalaföreningen. Men kontakten föll inte väl ut. Bland annt riktades invektiv mot NF Nakenkultur – När en ny förening börjar med att baktala andra föreningar är det ingen bra start.

Till toppen av sidan

Innehåll detta nummer:


Umenaturist badar i Ersboda simhall
I höst flyttar FUN:s inomhusbad till Ersboda i norra delen av Umeå.

PANORAMA

Splittrad naturism i Sverige
Nationella naturistförbund där föreningar kan anslutas finns i flera länder. Men det finns också fria föreningar som arbetar självständigt.

SE NATURIST

Cristian Quinteros Soto i Uppsala
Cristian Cuinteros Soto är en svensk fotograf och konstnär som vill göra propaganda för naturismen. Han har bland annat varit både i Abisko och på Ågestabadet i Stockholm och fotat nakna badare.

LEDARE

Hur kan naturismen och nakenbadandet främjas i Sverige
I Sverige finns drygt 3000 organiserade naturister och många gånger fler människor som bruka bada nakna på sommaren. Undersökningar har visat att åtminstone 500 000 svenskar kan tänka sig att bada nakna om tillfälle ges.

KULTUR

© Naturisten 2023