Årgång 19 - Januari | Februari 2024  
Välkommen!
Naken croquis

Att nakenheten i konsten mäts med lite andra mått än den alldeles vanliga nakenheten - det är så att säga allmänt tankegods.

Många konstnärer har genom tidevarven ägnat sig åt att avbilda nakna människor.

Även idag finns sådana, en av dem bor i England och har en stor webbsida:
Portraint Painters

Krokiteckning (fransk stavning Croquis) är skissritning i största allmänhet, men betyder idag att man ritar skisser av en naken modell som poserar på ett podium.

Det finns formella eller informella grupper som ägnar sig åt denna konstutövning. Studieförbunden erbjuder kurser i krokiteckning, de är ganska dyra, det är både en lärare och modellen som ska arvoderas.

Det kan även finnas kamratcirklar som ritar kroki. Finns det ingen i närheten kanske du kan starta en?

Då ska du veta att modellen ska ha ekonomisk ersättning och enligt vårt skattesystem ska hon eller han betala skatt på inkomsten. Den som arrangerar ska betala in 30% skatt i förskott och dessutom 32% i sociala avgifter som sedan modellen kan tillgodogöra sig som arbete. Båda avgifterna erläggs till skattemyndigheten som har rutiner och blanketter (samt rådgivning) för detta.

Vi kan förstås tycka att detta är krångligt men så är vår välfärdsstat (och alla andra habila stater) konstruerade. Den som gör ett arbete åt dig ska ha reko ersättning och inte svarta pengar. Gränsen för anmälan till skattemyndigheten är 100 kr, betalar du någon en hundring eller mer måste det anmälas.

Är det en verklig "hemmacirkel", även i rent bokstavlig bemärkelse, går det att krypa under ribban. Under förutsättning att ingen ekonomisk ersättning förekommer! Några personer kan träffas hemma i sina bostäder och turas om att vara modell.

När det blir sommar, sol och badväder kan man förstås rita kroki, till exempel på badstranden. Men man måste självfallet fråga först, innan man ritar av någon badgäst.

När man talar om kroki är det regelmässigt att modellen är splitt naken, men en skissritning kan göras av vadsomhelst, sak eller person, som vill ställa upp eller som inte törs säga emot. Det går att rita av får, katter, hästar. Fördelen med ett mänskligt objekt är att det (oftast) fixar att ta regi: Stå still 8 minuter! Ligg ner! O s v.

Kroki med fullt påklädda modeller används inom modevärlden, när det gäller att skapa klädesplagg. Att kunna teckna klädveck så att de ser riktiga ut är en särskild disciplin. Med sprillans nakna modeller kan man koncentrera sig att avbilda dem som de verkligen ser ut, det är ju alltid något.

Naturister som så att säga är vana att vara nakna i naturistsammanhang är ofta bra krokimodeller. Vi har bland våra bekanta flera som berättat att de varit nakenmodeller i något konstsammanhang.

I naturisthistorien finns till och med en berättelse om den förening som nu är känd under namnet Eos (morgonrodnadens gudinna i grekisk mytologi). Föreningen startade 1975. Några manliga medlemmar tog uppdrag som konstmodeller och skänkte arvodet till föreningen.

Gustavsbergs Naturistcamping i Nora. En holländsk kvinna berättade att på naturistplatser i Holland var det vanligt med kroki. På bilden krafsar denne redaktör ner en del akvarellkrokier som sedan respektive besökare fick som minne. Ganska populärt.

Till toppen av sidan

Innehåll detta nummer:


SNF åter i det internationella arbetet


Samarbetet mellan naturistföreningar i olika länder började på 1930-talet, och där var professor Almkvist ett stort namn

KULTUR

Svanrevet badar i Burlöv


Samarbetet mellan naturistföreningar i olika länder började på 1930-talet, och där var professor Almkvist ett stort namn

SE-NATURIST

Naturiståret 2023
ANNO 2023 - Mot Solen (PDF)

Naken bangolf, nakenkino
Nakengolf. – Det är fråga om bangolf, så här års i inomhuslokaler. Flera norska föreningar har ordnat sådant spel.

PANORAMA

Naken hemma
Kung Bores Snövinter pryder palats och koja, endast tomten är naken, som det står (närapå) i visan ... Ja, kanske inte bara tomten är oklädd …

LEDARE

Danske Naturister – Handlingsplan 2023-24
Styrelsen kommer att ha fokus på föreningens synlighet i offentligheten, samarbetet med lokalföreningarna och campingplatserna, kontakten med medlemmarna och arbeta aktivt för att förbättra utbudet av arrangemang (för naturister).

REDAKTION

© Naturisten 2024