Årgång 19 - Maj | Juni 2024  
Välkommen!
Sex och naturism

Det finns flera vanföreställningar om naturismen. En vanlig sådan är att naturism är detsamma som lössläppt sexualitet, naturister vältrar sig i ohämmad erotik och och fria förbindelser. Den som ägnar frågan lite eftertanke inser genast att den som tror detta är ute på 15 famnar och har tappat fotfästet i den verkliga världen.

Människan är en sexuell varelse, fortplantningen är en viktig del av vår tillvaro. Men, detta är ju en, så att säga, allmänmänsklig vana, inte något som utmärker nakenkulturister à priori.

De allra flesta människor är sexuella varelser, men vi är – minst lika viktigt – kulturella individer och hyggliga samhällsmedborgare. Den erotiska praktiken praktiseras inte offentligt, så är det i vårt samhälle.

Det innebär att när vi är inom en förening, på ett nakenbad, på ett naturistcamping, kan vi vara sprillans nakna, men det är den enda skillnaden, i allt övrigt är det samma krav på hyfsat och höviskt uppträdande som i textila sammanhang.

Professor Almkvist, pionjären som 1932 instiftade den första naturistföreningen i Sverige, betonade uttryckligen det sexuella lugn som skulle känneteckna nakenkulturens lägerplatser. Detta är den viktigaste grundbulten för all organiserad naturism!

Till toppen av sidan

Innehåll detta nummer:


Naturism är gemenskap
Det finns mycket att samtala om för såväl nya som erfarna naturister. Men även för den som är intresserad av att veta mera om naturism, som ett steg på vägen eller den som funderar på att göra ett första besök vid ett nakenbad en solig sommardag.

KULTUR

Vår positiva livsstil
Nakenkulturen, den kroppspositiva livsstilen, har betonats lite olika under årens lopp. Att vårda och värna sin egen kropp har en given plats i sammanhanget.

REDAKTION

SNF:s nya webb
Den skandinaviska Naturistportalen, SNP, är ett samarbete mellan det norska och svenska naturistförbundet, även DNU, det gamla danska naturistförbundet var med från början men backade ur då man ville kraftsamla på sin egna webbsida

SE NATURIST

Riksmöte 2024
Sveriges Naturistförbund har sin förbundsstämma 2024 på naturistön Stora Ekenäset. Ön ligger i Frisjön som finns söder om Borås. Västergötlands Naturistförening är värd.

PANORAMA

© Naturisten 2024