Årgång 18 - November | December 2023  
─── PANORAMA ───
Kurbad i Aalborg

Danske Naturister Nordjylland, DN:s senaste lokalavdelning, inbjöd 27 oktober till naturistkurbad och wellness i Haraldslund Vand- og Kulturhus i Aalborg. Fyra timmar med kurbad, bastu med Aufguss, pizza och fri tillgång till wellness, musik och dämpad belysning. 320 DKR för DN-medlemmar, 360 DKR för icke medlemmar.


LILLA JUL 1-3 december 2023

Finlands Naturistklubb, med postadress i Åbo firar En liten jul på Ystäviňen Majatalo, Salong Kruusila 1-3 december 2023. Orten ligger vid E18 mellan Åbo och Helsingfors.


INF:s simgala i Serbien

3-5 november är det dags för ytterligare en upplaga av INF:s årliga simgala. Den 51. simgalan i ordningen. Liksom föregående år är det Serbiens naturistförbund som är värd. Anledningen till att galan även detta år hålls i Serbien är svårigheterna att få fram en värdnation som kan ordna detta arrangemang.

Serbien lyckades förra året – med kort varsel – och i år fick man som belöning ordna ytterligare en simgala, denna gång med längre tid till förfogande.


Naken protest

Gatudemonstrationer, där folk klistrar fast sig mitt i gatan för att stoppa trafiken, har vi sett på flera håll, bland annat i Tyskland. Här är ett bildreportage från Stuttgarter Zeitung, de agerande är inte klistrade men sprillans nakna.

Naken protest
Franska naturistcampingar

De stora franska naturistcampingarna känner ”alla”, Montalivet, Cape Agde, Euronat etc.

Men det finns ocks många andra ”familjecampingar” som är värda ett besök. Här är en webbsida (flerspråkig) som berättar om några av dessa.

Naturisme
Hanlan’s Point i Toronto

År 1895 skyltade Toronto stad Hanlan’s Point Beach som ”Beach for swimming without clothes” – Strand för bad utan kläder. Än i denna dag är en del av stranden vid Hanlan’s ett officiellt nakenbad, numera skyltat Clothing Optonal – ”Valfri klädsel”.

Kanada ligger därmed på topp i naturismens världshistoria. Den första föreningen i Europa var Naturheil-Verein Essen Ruhr, grundad 1893. Vid sekelskiftet 1900 fanns på ön Rab i Dalmatien, som då var en del av kejsardömet Österrike-Ungern, hotell och badstrand för nakenbadande turister.

Det första skyltade nakenbadet i Tyskland kom till på södra delen av nordsjöön Sylt 1920.
Lupin lodge till salu

Naturistanläggningen Lupin Lodge, i Los Gatos i San Fransiscoområdet, kom till redan 1935. Lupin är populär naturistplats på USA:s västra kust. Familjen Stout kom hit 1977, Glyn Stout avled 2015 och sedan dess har Lori Kay Stout ensam drivit stället. Men nu är det aktuellt med försäljning.

Hur det går vet vi inte, en ny naturistägare kan fortsätta att driva Lupin som förut, men även andra öden kan vänta den gamla vingården.
New Zealand Naturist Federation åter i INF

Nya Zelands naturistförbund lämnade INF för några år sedan. Anledningen var att dåvarande INF-ledningen (läs Sieglinde Ivo) tagit ifrån den nyazeländska delegationen på världskongressen rösträtten (p g a en trivial fråga).

Dessutom gillade man inte att valet av en ny INF-president på Världskongressen i Wellington ogiltigförkarades på dubiösa grunder. Vilket innebar att den avvalde presidenten Sieglinde Ivo kunde återkomma i ämbetet sedan alla medkandidater elliminerats på oklara grunder.

Men nu har NZ trots detta beslutat att komma tillbaka till INF. Vår bild visar Katikati naturistanläggning nära Tauranga på Nordön.


Till toppen av sidan
© Naturisten 2023