Årgång 19 - Maj | Juni 2024  
─── PANORAMA ───
Riksmöte

Sveriges Naturistförbund har sin förbundsstämma 2024 på naturistön Stora Ekenäset. Ön ligger i Frisjön som finns söder om Borås. Västergötlands Naturistförening är värd.

Föreningarna deltar med delegater. Antalet delegater bestäms av antalet hushåll i föreningen. Alla anslutna naturister har rätt att närvara.


Nakenkultur planerar pod-produktion

Nakenkultur i Uppsala har en ny ordförande, Anders A. Aronsson, och en delvis ny styrelse som är på G för att sprida ljudfiler med info om naturismen i pod-format. Mer info behövs, det finns alldeles för många som inte förstår naturismen. Vår info kan bara bli bättre! Och hör sen!

Landsleir på Langeland

Den 6-9 juni inviteres medlemmer af Danske Naturister med på landslejr på Langeland. Lejren afholdes på Bøstrup Strandgård, ca. 20 km. nord for Rudkøbing. Deltagergebyr: 850 DKR pr. Person. Der er plads til 60 deltagere og pladserne sælges efter ”først til mølle”-princippet.

Nakengolf på Stavanger camping

Norska naturistförbundet inbjuder 6 maj till naken bangolf på Stavangers camping. Det torde vara en inomhusbana då man annonserar om att fönstren ska täckas för. I övrigt gäller gratis inträde och 18-års gräns. Och som avslutning på kvällen, naken Karaoke.

Sommarfest på Friendship Lodge

Naturistföreningen i Åbo, Suomen Naturistiklubi/Finlands Naturistklubb, arrangerar en sommarfest för naturister från fredag ​​28 juni till söndag 30 juni 2024. Evenemanget kommer att hållas på Ystäyynen Majatalo i Kruusila, 15 km från Salo i riktning mot Helsingfors, 500 m från Rv 1/E18, avfart 17.

Du kan komma till evenemanget antingen från fredag ​​till söndag, från lördag till söndag eller bara lördag för ett dagsbesök. Här finns övernattningsmöjligheter, inomhusboende samt en helt underbar, heltäckt terrass som rymmer 50 personer, och utöver det kommer vattennära ytor som omfattar olika sittplatser vid vattnet och en grillplats på toppen av bryggan.

Finländska naturistförbundet har all info per länk från hemsidan. Anmälan senast 24 juni.

Unter nackten – utställning i Hannover

I Hannover, huvudstaden i Niedersachen, pågår en utställning som visar nakenheten och synen på nakenheten i ett historiskt perspektiv, från slutet av 1800-talet fram till 1970. Det finns även gamla målningar att titta på, exempelvis Lichtgebet av Fidus , som vi tidigare publicerat i Naturisten. En video som visar två nutida DFK-naturister som tittar på utställningen. Tyskt tal, 6 min:

NDR.de

Pressbevakning av nakenvandring

Nakenvandring fortsätter att vara populärt i Tyskland. Det finns två skyltade leder för nakenvandring, i Harz och på Lüneburger Heide. De allra flesta klädfria vandringarna ordnas dock på olika håll i de tyska landskapen av fria grupper som håller kontakt via nätet.

Här en tidning som bevakat en sådan vandring, denna gång i Erzgebirge som ligger i Sachsen på gränsen till Tjeckien.

BLICK.de
Nakna baddagen

Det spanska naturistförbundet och de regionala naturistförbunden i Spanien fortsätter med kampanjen ”Nakna baddagen”. Badanläggningar för textilfolk blir nakenbad en dag – eller flera dagar – under året. Ett mycket bra ”pröva på” initiativ! – Så här trevligt kan det se ut på bassängkanten!

Tygarah

Tygarah Beach i norra NSW på Australiens östra kust har länge varit skyltad som nakenbad. Men nu har de lokala myndigheterna upptäckt att de inte har rätt behörighet. Därför vill man ta bort skyltarna – och då blir det textil som gäller.

Naturisterna i Australien vill gärna behålla Tygarah som nakenbad. Av bilderna att döma verkar det vara ett sjyst ställe!

INF_FNI Beach Volleyball

På INF:s uppdrag arrangerade det franska naturistförbundet den 20 april denna internationella beach volley-turnering. Man höll till i Sand Fabrik, en inomhusanläggning i Paris. På det brittiska förbundets webb kan vi läsa bitter kritik; datum sammanföll med BN:s egen simgala i Watford.

Istället fick kanadensarna försvara de brittiska färgerna. Deras lag med INF-presidenten Stéphane Deschènes kom kom från campingen Bare Oaks (utanför Toronto) och laget gjorde vad som förväntades, de vann turneringen. Hemmalaget från Frankrike fick se sig besegrat, kanadensarna vann finalen med raka set.

160 deltagare från sex nationer. Den aktiva nakensportföreningen i Berlin, FSV Adolf Koch, rapporterar att deras lag kom på 4:e plats i Expertligan. Efteråt vidtog naken dans på den sandiga arenan. Naturisme Magazine har ett bildreportage från galan:
Naturisme

Inbjudan till Zipolite

Den internationella naturistfederationen inbjuder till sin 39:e världskongress som ska genomföras i Zipolite i södra Mexico, 17-19 oktober 2024. Ett förmöte genomförs 16 oktober, då är det EuNat – INF:s europeiska del – som träffas.

INF grundades för över 70 år sedan, delegater från alla INF-länder samlas vart annat år sedan 1954. Det är första gången som kongressen hålls i Mexico. Det kommer att finnas ett förslag till nya stadgar för INFatt ta ställning till.


Till toppen av sidan
© Naturisten 2024