Årgång 19 - Januari | Februari 2024  
─── SE-NATURIST ───
Svanrevet badar i Burlöv

Naturistföreningen Svanrevet, som sommartid driver Solhejdans naturistcamping i Skanör, har i flera decennier hyrt simhallen i Burlöv (strax norr om Malmö). Sedan flyttade man till Vikenbadet i Furulund. Men det badet är nu stängt och i slutet av förra året meddelade Svanrevet att föreningen inte längre kunde erbjuda inomhusbad.

Nu kommer glada nyheter. Svanrevet kommer att bada i Burlövsbadet en söndag i månaden. Premiär 28 januari.

Badtiden är tre timmar, mellan 17.30-20.30. Insläpp 17.30-18.00. Sista söndagen i månaden, oktober-april. I december 2024 är 15 december bokat.

Tidigare badade man varje vecka. Nu är det kärva tider med höjd badhyra. Och inträdet är höjt till 120 kr för medlemmar och 150 kr för icke medlemmar. Barn 0-6 gratis, 7-18 50 kr. Betala med Swish. Egen fikakorg kan vara lämpligt, viss försäljning finns dock i simhallen.

Inomhusbad

Föreningsbad i simhallar
Föreningsbaden har det lite knackigt för närvarande. Pandemin innebar att badverksamhet blev inställd, inte bara föreningsbaden, förstås. Badanläggningarnas ekonomi blev eftersatt vilket innebar att det – efter pandemin – blev mycket dyrare att hyra badet.

Ett annat problem är badtiderna. Nu för tiden kör baden ”alla dagar” med bad för den textila allmänheten. Det finns inte mycket hyrtider. Och där konkurrerar sim- och dykföreningar om tiderna. Många badanläggningar är kommunala, där vill kommunen att sport och idrott samt ungdomar prioriteras, då blir ofta naturistföreningarna utan badtid.

Nakenkultur badar i Almunge
Almunge ligger öster Uppsala, NF Nakenkultur har haft inomhusbad där tidigare, men verksamheten avbröts då lönsamheten var dålig. Sedan kom pandemin.

Nu har verksamheten återupptagits, ett bad har genomförst 22 oktober och ett bad är bokat 2 december kl 12.30-14.30. Alla är välkomna, man behöver inte vara med i någon förening.

Information: 073-252 72 60.

Vikenbadet i Furulund har stängt
NF Svanrevets inomhusbad flyttade från Burlöv, strax norr om Malmö, till Furulund som ligger ytterligare norrut. Nu har Vikenbadet stängt och Svanrevet är utan inomhusbad.

Nora simhall – inga bad för NBS
Simhallen har varit stängd för reparation. Nu är den åter i verksamhet. Men några badtider för naturister finns inte för närvarande.

Allmänna inomhusbad
Familjebastu i Helsingborg
I Helsingborg, staden vid Sundet, där detta är som smalast, finns badhuset Kallis vid Gröningen. Där har allmänheten två gånger i veckan, tisdagar och söndagar kl 16-20, kunnat ha sambastu. Familjebastu kallades detta och var ganska populärt, enligt vad som uppges i pressen, ca 75 personer vid varje tillfälle.

Men så blev det problem, vad/vilka kunde räknas som familj. Och familjebastun stängde tills vidare. Nu kommer uppgifter att familjebastun ska öppnas igen, dock vet vi inte hur man Helsingborgarna fortsättningsvis tänker om familjelivet; vem/vilka kan anses vara berättigade att bada familjebastu.

Baddräkt i bastun i Östersund
En kvinna som badade bastu iförd baddräkt i Storsjöbadet fick rubriker i svenska tidningar.

Nu meddelar kommunen: Att bära badkläder i bastun får negativa konsekvenser hygieniskt, men det för också med sig att besökarna upplever en tryggare miljö. – Nu är det alltså tillåtet med baddräkt.

Men diskussionen fortsätter. En kvinna säger: Jag tycker att det är ett väldigt konstigt beslut. Vad är problemet att bada bastu med handduk på sig?


Naturistföreningar 2023
Till toppen av sidan
© Naturisten 2024