Naturismens unga och yngre

Ungdomar!

2008-06-05

Det är dåligt med ungdomar i naturist leden överlag, men relativt många besöker nakenbaden. Ungdomar i dag söker sig inte till föreningar som medlemmar. Varken inom facket, politiken, eller annan föreningsform. Det är mest äldre som campar, och det kan vara en orsak att inte ungdomar söker sig till naturistcampingar. Kanske skulle det vara lättare att locka ungdomar med fler små stugor eller rum att hyra.

Vi måste se till att baden är fria från sexuella handlingar så barnfamiljer, ungdomar och vanliga medborgare vågar sig dit. Gustavsberg i Nora välkomnar barnfamiljer och ungdomar, där finns det några rum och tre små stugor att hyra.

Raymond

Paralleller med esperantorörelsen

2007-10-21

Sedan sommaren 2004, om jag inte minns fel, har jag varit aktiv inom esperantorörelsen. För er som inte vet, så är det ett konstgjort språk som lanserades 1887, hundra år innan jag föddes. Det betyder alltså att naturismen är nästan lika gammal. Eftersom att jag själv är intresserad av naturism, är lite smygnaturist själv, så har jag idag suttit och läst lite om naturismens historia. I mångt och mycket kan man dra paralleller till esperantorörelsen, till exempel att de flesta utövare är ålderstigna, och att deltagarantalet på klubbarna krymper. Däremot så tilltar aktiviteten på Internet, och nuförtiden är det så många ungdomar, däribland jag själv, kommer i kontakt med rörelsen.

Centralt inom esperantorörelsen är träffarna, där det även finns många ungdomsträffar. Så även om esperanto inte har blivit var mans andraspråk så är det en rörelse som växer, framför allt bland ungdomar eftersom att den förnyas.

Det förekommer ju även naturism inom esperantorörelsen, det finns till exempel ett naturistiskt espentistiskt fackförbund. Och även i allmänhet är naturism inget att skämmas för inom esperantorörelsen. För några veckor sen var jag på en ungdomsträff i Härnösand, den första riktiga ungdomsträffen på några år. Då badade vi bastu, killar och tjejer, och badade i älven sen, det var underbart!

Johan Krig Ölund, 20 år, Boden

De är unga, de är tjejer, de är naturister och de är coola!

2007-07-19

Här är en artikel med bland annat ett par svenska unga tjejer som är naturister.

De tycker att det är självklart/naturligt och att det inte är så "märkvärdigt". Deras icke-naturistkompisar som känner till det tycker att de är coola.

Vi har en del yngre förmågor i vår innebad-grupp.
De kör på, har kul och verkar trivas bra och reflekterar nog inte så mycket över om de har badkläder eller inte. I rätt sammanhang tycker de nog inte heller att det är så märkvärdigt. Så finns rätt förutsättningar och möjligheter så är säker en hel del yngre intresserade att börja och att stanna kvar.

Nog även viktigt att göra "insteget" enkelt och billigt. T.ex. ge dem som är under 25 år ett gratis medlemskap första året.

Med hopp om mer sol & värme och fler naturister (både unga & gamla)

Janne

Skräm inte bort ungdomarna!

2007-06-19

Vill bara instämma i det mesta som Janne skrev. Det är så himla viktigt med naturistetiketten i vissa föreningar. Sluta med prestigen och inse att nakenhet är det enda gemensamma intresset. Inse att yngre har lite friare sinnelag och det är inget fel med det, snarare tvärtom. Ha lite kul istället, och bjud på er själva istället för att titta snett på dom som tar ut svängarna.

Välkomna folk till föreningarna med öppet sinne istället för att titta snett på dom som trevar sig in våran värld. Jag skulle kunna rabbla upp en massa tillfällen där inbitna naturister med en misstänksam attityd skrämt iväg ungdomar. Jag måste bara nämna ett tillfälle, där jag var åhörare. Det var vid en av Sveriges sydligaste, mycket kända naturistförening, som ett ungt par kom cyklande en kväll. De visste att det var en nakencamping och lite blygt ville dom närma sig området på kvällskvisten. Det första de möter var en äldre herre som förklarade att detta minsann var ett privat område, och var man inte medlem så fick man absolut inte beträda området. Vidare så haglade argumenten om att det kostade föreningen en massa pengar om folk bara kom och utnyttjade det som medlemmarna byggt upp! Som tur var så hann jag få tag i ungdomarna senare och fick tillfälle att förklara situationen.

Detta är tyvärr bara ett exempel.

Tommy

Naturiströrelsen i Sverige är verkligen mossig och tråkig för det mesta

2007-06-18

Skall man nå dessa tror jag att man måste göra det coolt och kul att vara naturist. Mer fria aktiviteter och öppet hus. Slå er ihop i "informella" öppna grupper (unga & gamla) och hitta på roliga och aktiva saker ihop (träffas på stranden, hyr en bastu ihop etc.). För det måste man inte organisera sig. Det går utmärkt och är kanske till och med billigare/enklare än att hålla på med föreningar. Det finns några svenska forum på nätet som man kan ha som "plattform" för det och för att attrahera nya deltagare.

Jag är själv med i en sådan informell grupp och vi har under 2,5 år lyckats attrahera cirka 110-120 personer (familjer, par, singlar, 1 - 60 år) som deltar i varierande utsträckning och i olika aktiviteter. Men det finns nästan alltid något på gång, bara man vill hänga på. I veckan var vi till exempel iväg ett gäng på 13 ungdomar & "äldre" till Truve. Trevligt och massa bad och aktiviteter. De äldre tycker det är minst lika kul som ungdomarna med lite "action". Inget krångel - bara naket, trevligt och kul, inne eller ute. Inga högtravande, snobbiga och akademiska programförklaringar och stadgar.

I grunden räcker det väl med att det skall vara cool, kul och trevligt att vara näck tillsammans med andra och att det är skönt att sola och bada näck.

I dagsläget har man i SNF en definition: Naturism är en livsstil i harmoni med naturen. Den utmärks av praktiserandet av gemensam nakenhet och har till ändamål att uppmuntra självkänsla, respekt för andra och för omgivningen.

Det är ju en definition som man kan hålla med om, och ställa upp på, även om man inte är naturist. Den bygger ju mer på vilket sunt förnuft som helst och är inget utmärkande på någon sätt. I definitionen verkar själva nakenheten vara ett medel och inte själva målet. Det borde väl vara den sociala nakenheten som är målet?

Naturiströrelsen i Sverige är verkligen mossig och tråkig för det mesta. Jag är medlem i en förening som är ansluten till SNF, men kommer nog inte fortsätta vara det. Vi har under året ett enda arrangemang på tre dagar som jag verkligen vill vara med på. Men det är inte värt medlemsavgiften bara för det.

Jag har hittat, och hittar ständigt nya, andra fristående och mer lättsamma vägar att "nudista". Det finns totalt sett fler möjligheter till "fri" nudism än vad det finns inom "organiserad" naturism. Så det finns ju ingen direkt anledning att vara medlem. Istället för att åka till en camping som kräver INF-pass, väljer jag bara en som inte kräver det. SNF/INF har nog inte förstått att följa med tiden.

Varför inte också "återerövra" begreppet/ordet nudist.

Idag är nudist nästan ett skällsord eller nedlåtande begrepp - speciellt bland naturister. Jag har hört organiserade "naturister" säga saker i stil med "Och så har vi ju dom där nudisterna", på ett mycket nedlåtande sätt, som om det inte var människor som platsar riktigt, eller som är skumma eller av "lägre rang/grad", eller vad det nu är man egentligen menar. Jag tror inte ens att de själv fattar riktigt. Nudisterna verkar vara nakenhetens "svartskallar". En hel del naturister verkar vara riktiga nakensnobbar.

Så som sagt "återerövra" nudist och gör det coolt att vara det. Precis som när blattar, svartskallar och niggrer använder dessa ord om sig själva, så är det RIKTIGT coolt. De har helt enkelt vänt skällsordet till ett eget värdeord.

De flesta jag känner som inte är naturister eller kanske "bara" är nakenbadare säger nakenbad eller nudiststrand. Ingen av dem säger naturistbad.

Soliga Näcka Sommarhälsningar
Janne i Göteborg


Utåtriktat arbete och medveten lobbying

2007-06-07

Tyvärr handlar det nog om ”marknadsföring” om det skall bli flera yngre inom den organiserade naturismen. Naturismen uppfattas idag som något gammalt, konservativt, något som utövas av gamla människor och kanske också konstiga människor. Naturistlivet uppfattas till stor del också som tråkigt, enahanda och aktivitetslöst. Allt får inte vara så inrutat och förutbestämt. Det måste finnas utrymme för glädje och spontanitet och nya idéer om yngre människor skall vara intresserade.

En annan bild skulle behöva spridas av naturism. En bild av unga människor, som verkar ha roligt tillsammans. Stränder och andra sammanhang där unga naturister gör saker, aktiverar sig med sporter eller vad det nu skulle kunna vara. Gemensamma utflykter, vandringar, kanotfärder, vildmarkscamping o s v där man ”näckar” när man hittar lämpliga platser att göra det på.

Det finns knappast någon naturistplats eller förening i Sverige som skulle kunna visa upp en sådan bild. Men jag tror man skulle kunna hitta bra förebilder i t ex Frankrike eller Tyskland, kanske också Danmark. Tänk om det med lobbyism skulle vara möjligt få TV att sända några program om hur trevligt unga naturister kan ha det i dessa länder. Det skulle säkert ge större effekt på medlemstillströmningen än något annat. Man tycker att det borde finnas sådana filmer. Annars behöver dom göras, och att implementera idén hos åtminstone något TV-bolag borde väl inte vara omöjligt. Man tycker att de borde kunna locka ganska många tittare, och därmed skall väl i alla fall de kommersiella kanalerna kunna vara intresserade.

Rune W

Föryngring och förnyelse

2006-11-27

Föryngring och förnyelse känns väldigt nödvändigt om naturismen i organiserad form skall leva kvar i Sverige. Det är väl antagligen nödvändigt om det skall finnas kvar några badplatser. Frågan är väl snarast om det inte redan är för sent. Finns det överhuvudtaget några yngre, engagerade naturister i föreningarna som är beredda ta ansvar för utvecklingen?

Vad vill egentligen yngre människor (under 40) ha för aktiviteter och för utveckling för att finna det intressant att delta? Har några föreningar på allvar ställt sig de frågorna och försökt ta reda på svaren?

Finns där någon som vet?

Malin

För vem är naturistföreningen?

2006-11-11

Jag läser med intresse insändarna här och i andra nudistsammanhang. Ett genomgående tema är bristen på ungdomar i naturistföreningarna, och en farhåga att våra föreningar kommer att dö sotdöden inom en snar framtid.

Min undran är varför vi talar så mycket om att ungdomen ska engagera sig i vår verksamhet. På något sätt finns det ett likhetstecken med att ungdomar deltager och framgångsrik förening.

Vi som är nudister tycker att vår livsstil, med gemensam nakenhet, avskilda platser och stränga intagningskrav är värd att vårda. Men är inte hela verksamheten tillrättalagd för oss äldre? Vi gillar sol och bad, att slappa lite utanför husvagnen, ta ett glas vin med grannarna, dricka förmiddagskaffe, doppa oss i vattnet, äta lite, vänta på kvällen och grillen. En eller ett par drinkar innan vi kryper in i husvagnen igen.

När mina barn var små, så följde de gärna med ut upp till 12-års åldern. Inte till nudistcampingarna för jag hade inte upptäckt dem då, utan till campingplatser efter västkusten. Sedan var det bom stopp. Det var kompisarna som gällde, och vi gamlingar kunde gärna dra med vagnen, de ville vara hemma och träffa kompisarna. I bästa fall kunde de följa med, och så låg de halva dagen i vagnen och läste, sedan var det kvällen som gällde ihop med andra ungdomar på campingen. Det fanns ingen ideologi i deras val - de ville träffa kompisar.

Men, vi som är nudister, kan inte vi vara en grupp även om vi passerat 50? Livet tar i regel inte slut då för de flesta av oss, och njutningen med nakenheten, badet, vinet och drinken är oss väl unnat. Föreningen eller campingen får säkert nya medlemmar efterhand, även om de som kommer dit är 50+, men gör det något? Vi har olika intressen/referensramar vid olika tillfällen i våra liv, och personligen skulle jag aldrig gått omkring naken i åldern 13-25 år, när hormonerna gjorde att jag inte hade någon kontroll alls över när och hur jag fick stånd, när jag helst inte ville duscha ens i badhuset, för jag tyckte att alla tittade på mig och så vidare. Men nu, när hormonerna lugnat sig, och jag vet att jag ser ut som de flesta andra, så kan jag vara naken och njuta av det, och det är nu jag gör det.

"Boråsare 55+"

Ungdomsarbete enligt fransk modell?

2006-11-06

Sunt och naturligt att vara naken, det är grundbulten i naturismen! Små barn trivs med att vara utan kläder när det är sommar och sol. Förr i världen var det regel att barn badade nakna, åtminstone tills de kom upp i skolåldern. Numera har textilarna infört det amerikanska badmodet med baddräkt även på minsta spädis. På naturiststranden och på naturistcampingen slipper vi väl de värsta avarterna, men när barnen blir tonåringar börjar ofta problemen. Det är "skämmigt" att vara naken, tycker alltför många ungdomar och så blir det som det blir. I den mån tonåringarna överhuvudtaget visar sig på naturistställena så är det textil som gäller. Grupptrycket från "alla andra" blir övermäktigt.

Även i andra länder finns fenomenet. På en del naturistområden i Frankrike har man tagit tag i det här. Man ordnar helt enkelt verksamhet för ungdomarna där man med pedagogiska metoder diskuterar "problemet", och där barn och ungdomar gemensamt kan komma till insikt om att nakenheten inom naturismen är någonting schysst, inte något som man skall avstå ifrån medan man är i tonåren. Förvisso är det viktigt med respekt och tolerans, och detta gäller i högsta grad mellan ungdomar i puberteten, men hyfset och hänsynen sitter inte i kläderna.

På en del campingar i Sverige har man problem med barn och ungdomar som vägrar att naturista och som då kommer i konflikt med bestämmelser om att baddräkt inte är tillåten vid bad i bassängen eller på områdets badplats. Om det inte går att hitta någon vettig kompromiss, kan det i värsta fall leda till en öppen schism, där hela familjen känner sig tvingad att lämna området.

"Trivselregler" som ska gälla för alla är inte alltid lätta att formulera, särskilt inte när man har olika uppfattning om vilka värderingar som är väsentliga. Därför torde "den pedagogiska metoden" vara att föredra. Naturismens grundbult är att respekten för andra inte sitter i kläderna, när vi är nakna på ett naturistområde är vi precis lika schyssta mot varandra som någonsin med kläderna på.

Min uppfattning är att dagens ungdomar vet mycket om sex och samlevnad och att de mycket väl kan tala öppet med varandra om sådana saker. Det är svårt att tro att dessa unga människor inte skulle kunna uppskatta den gemensamma nakenheten inom naturismen. En sund och naturlig syn på nakenheten är en gåva som vi alla bör hjälpas åt att föra vidare till det uppväxande släktet. Kanske anledning att även i de svenska föreningarna ta efter exemplet från Frankrike?

Olle Strand

Efterlysning!

2006-11-03

Jag undrar...
Var finns aktiva naturister som är under 45 år och då speciellt de, som är mellan 15 - 45 år?

Självklart finns det en och annan, men troligtvis långt ifrån den mängd som behövs för att möjliggöra en framtid för naturismen i Sverige. En vacker dag är vi gamlingar för "skruttiga" för att klä av oss själva. Vem ska då ta hand om alla underbara smultronställen samt föra vidare de väl genomtänkta naturistiska värderingarna?

Följdfrågorna blir, vad lockar er, unga/yngre människor, på naturistfronten? Vad vill ni ha mer av? Vad vill ni ha mindre av? Hur kan vi gemensamt, gammal som ung, åstadkomma bra förändringar som gagnar naturismens fortlevnad?

Själv tycker jag att;
Ni, både unga och yngre naturister borde göra sig er mycket mer hörda och sedda! Vi äldre naturister ska inte sitta och "klura ut" vad som eventuellt kan locka er yngre och era familjer att välja och må gott i den naturistiska samvaron!

Vi "gammfolk" borde maka på oss, speciellt i styrelser och i liknande påverkande positioner, och ge mer plats för yngre förmågor!

Vi, alla naturister, måste samverka mera, lyssna, tycka högt och våga rucka på en och annan stelbenthet!

Vad tycker du?

Eva L Strand

Naturismen och denna avsaknad på ungdomar och yngre medelålders (inledande debatt)

2006-11-03

Jo, men hej allihopa!! Kände att jag gärna ville delge mina uppfattningar och iakttagelser som jag fått genom åren sedan jag upptäckte det härliga med naturismen...

Jag är nu 35 år och varit naturist i tja... mer än hälften av dessa åtminstone. Jag anser mig sett en hel del av vad som sker på naturistcampingar runt om i Sverige, men också i andra länder som Danmark, Kroatien, Österike m m. Jag kan bara säga, att det varierat en del, men i grunden så är det fortfarande några punkter som är lika. Och med detta menar jag avsaknaden på yngre naturistdeltagare.

Det verkar helt klart, att de har en mer avslappnad attityd till naturism, t ex i Danmark och Österrike. I Innsbruck där jag har erfarenheten av att bada på ett kommunalt innebad, alltså det var öppet för precis vem som helst. Hur som helst så bytte man om tillsammans män och kvinnor i ett och samma omklädnings rum. Sedan så var det bara att bada och relaxa så länge man ville. Och där var ALLA nakna både i bastun, och i poolerna samt också i relaxavdelningarna, där man kunde vila och äta frukt m m. Allt var rent och snyggt och ingen blängde snett och viskade bakom ryggen, vare sig personen hade rakat kön, intimpiercingar eller tatueringar, var jättetjock, jättesmal eller...

Man bara kom och var som man är skapad... Är det inte så det är menat att det skall vara, eller? Man skall respektera varandra för den man är och inte för den man ser ut att vara... För man måste ju träffa och prata med en människa för att kunna bilda sig en uppfattning om vilka värderingar och tankar denne har.

Det låter ju gott och fint när man läser i stadgarna på olika naturistföreningar i Sverige om just detta, men ändå så har jag den uppfattningen, att man inte riktigt lever som man lär... så att säga.

Sedan så finns det tydligen oskrivna regler som de äldre i gardet (seniornaturisterna som vet hur saker och ting skall vara, eller rättare sagt hur saker alltid varit), de har på något sätt veto i hur naturism skall vara.

Jag och min familj var på Svanrevets naturistcamping i somras, och där var trevligt och fint på alla sätt utom just detta, att jag överhörde ett par tonåringar som just blivit åthutade, att de minsann inte på något vis skulle bada i campingens pool med bikini underdel eller badbyxor...

Tja, vad säger man, visst de hade en regel i stadgarna, att man skall vara naken i bastun och poolen, och visst de visste att de råkade befinna sig på en naturistcamping. Men, hallå... det var tonåringar och mitt i detta virrvar av hormoner och uppväxande pinsamt med nakenhet m m. Det är en period i livet som kanske inte alla, men dom flesta känner sig otillfreds med sina egna kroppar, brösten håller på att utvecklas, hår börjar växa där det inte förut fanns, rösten förändras, ja det händer en massa på en gång.

Om naturistföreningarna i Sverige inte helt skall dö ut, så vill det till att man börjar öppna ögon och öron för vad de yngre vill också. Trots allt så är det ju de som skall hålla fanan vajande på något sätt. Världen förändras och kommer att fortsätta med detta, borde man inte börja leva lite mer som man lär ut att göra... istället för att vara så snabb att döma ut folk. Slappna av lite nu ... Vi lever trots allt en så kort tid på jorden, kan man inte få njuta av denna lilla stund som man vill... Vad är egentligen viktigt här i livet, ställ er den frågan istället!

Helmer Wilson
Till toppen av sidan
Tillbaka
www.naturisten.se