Tillbaka till Arkiv
APNEL-video 20 juli
2010-09-12
Association pour la Promotion du Naturisme En Liberté!

Minns i september värmen i juli... Även i Frankrike var det högsommar och våra vänner i APNEL sökte svalkan vid vattnet:

Randonue tharaux 2010
Uploaded by vivrenu-tv. - Discover more webcam videos and video blogs.
Naturism på badstranden
Under det senaste året har det varit en del publicitet angående nakenbadet Corton beach på den engelska Nordsjökusten. Myndigheterna ville ta bort nakenbadet då textilarna behövde stranden eftersom textilbadet eroderats bort av havets vågor.

Naturisterna protesterade och menade att de hade hävdvunnen rätt att vara på stranden.

Myndigheterna grunnade länge på problemet och enligt den dokumentation som nu finns så menar överhetens representanter att nakenbad i och för sig inte är förbjudet någonstans i Waveny District. Det som är otillåtet är osedligt uppträdande och det gäller givetvis samtliga badstränder, även textilbaden.

Så nu ser naturisterna i dessa trakter rätt så ljust på framtiden!

WNBR i Southampton
Den 12 juni 2010 genomfördes nakencykeldagen i Southampton. Fler än 100 deltagare protesterade mot bilismen och oljeberoendet.

Här finns en video från demonstrationen:
Daily Echo
Skinny Dippers
Här en länk till en naturistplats på Mallorca.
Stället ligger nära naturiststranden El Trenc.

Skinny-dippers Mallorca

Naturister på stan
I Vera Playa utanför Almería i östra Andalusien på den spanska medelhavskusten finns flera naturisthotell och anläggningar med naturistlägenheter. Naturiststanden är 3 km lång. Området besöks årligen av mer än 10 000 naturister.

Stranden och området med lägenheter och tillfartsgator är naturistzon. Det innebär att inom zonen är det normalt att man vistas utan kläder på dagen när det är varmt och soligt. Det är dock endast vid poolerna som naturism är ett krav.

Enligt spansk lagstiftning finns det inget som hindrar att man uppträder som naturist även på andra platser än badstränder och skyltade naturistområden. En grupp naturister i Vera Playa tog vara på den friheten och lämnade naturistzonen och genomförde en liten stadsvandring. Luis Perez som arrangerade utflykten säger att han ville visa ortsbefolkningen att naturister är precis vanliga människor och inte alls så "konstiga typer" som en del vedersakare påstår.

Information om Vera Playa på svenska: Freewebs.com
På engelska: Vera Playa Info
Freehiking i Vernon Country
Freehiking är ett amerikanskt ord för nakenvandring. I en webbtidning i Vernon Country i sydvästra delen av delstaten Wisconsin berättas att myndigheterna uppmärksammat att en del nakenvandrare är ute och "najkar" i naturreservaten.

Men nakisarna i Vernon Country tycks vara väldigt hänsynsfulla, de lämnar en visselpipa eller en walkie-talkie vid startpunkten och ett meddelande till andra vandrare att signalera om de inte vill möta oklädda medvandrare...

Men dessa omsorger skyddar inte nakenvandrarna, menar myndigheterna, blir det någon anmälan så kommer man att slå till, uppges det.

Källa: Vernon Broadcaster
Tre hotell på åtta dagar
Costa Rica In the Nude

För er som samlar på exotiska naturistländer så har vi här ett restips, en 8-dagarsresa i Costa Rica i Centralamerika. "All nude" och "Adult only (endast för vuxna)". Det är ett paket där det mesta tycks ingå, fyra nätter på Hotel Desire Costa Rica, två nätter på Copacabana Desire hotel, en natt på Arenal Inn hotel. Och näck så snart vädret tillåter! Dessutom utlovas färggranna fåglar att titta på, vilda djur och tropiska blommor.

En gång i månaden tänker man köra det här paketet. Vi har inte kollat prislistan men antagligen kostar det skjortan...
TV -inslag om naturismen
Här är ett TV-inslag med ett bordssamtal med "tre generationer" naturister. Vi får också se en del gamla bilder från Solbakkens naturistcamping.

Video 1

Här ett annat TV-inslag, denna gång med Anny och Tommy Møller som naturistcampar på Tysmosen, som ligger på Själland väster om Köpenhamn. Tommy är ordförande i det verkställande utskott som leder Dansk NaturistUnion.

Video 2

Även en tredje video finns här:
Video 3

Bara bröst på badstranden
En notis om folks inställning till kvinnor med bar överkropp har publicerats på danska webbsidor.

Det uppges att 3 000 flygresenärer i olika länder tillfrågats med resultat enligt nedan:
  • 99 % av tyskarna är positiva till denna företeelse,
  • 93 % av britterna,
  • 92 % av amerikanarna (en överraskande hög siffra enligt webbsidan).

I de skandinaviska länderna är det sämre ställt med frisinnet, bara 82 % gillar bara kvinnobröst på stranden.

Och allra mest tveksamma är ryssarna, här är det bara 67 % som givit ett positivt svar.

Källa: Fyens.dk
Källa: Tgt.dk
Facebook-sagan om porslinsdockorna
Har man inte problem så gör man sig... Så brukar vi säga.

Facebook, detta gigantiska globala utvik där var 14:e person världen över uppges vara registrerad, har problem med nakenheten, det visste vi redan från början. Inget naket i bild! Dock verkar det vara si och så med kontroll på sina håll, stundom ser man nakenbilder även på "fejjan".

Men i vissa fall slår fällan igen. Här är ett exempel från Sydney, Australien.

Victoria Buckley Jewellery page blev portad på Facebook. Detta på grund av nakna porslinsdockor som användes för att visa de smycken som salufördes...

Enligt vad det uppges så har Facebook gjort en porslinspudel - efter en global proteststorm - och Victoria Buckley Jewellery tillåts exponera sina dockor. Victoria Buckley Jewellery är nu ett världskänt företag och på FB-sidan (med samma namn som företaget) berättas att man nominerats till City of Sydney Business Awards på grund av framgångsrik marknadsföring.

Källa: Victoria Buckley
Källa: Facebook backflip...
Reportage från Hylteberga
Här har vi en internationell webbsida som berättar initierat om Hylteberga gård, Skandinaviens första (och enda) naturist B & B:

Oh! Naturist
Myndigheter stänger hemligt nakenbad?
Global Times

En kinesisk webbtidskrift berättar att naturister i provinsen Yunnan i sydvästra Kina, vid gränsen till Burma, Laos och Vietnam, fruktar att myndigheterna kommer att agera för att stänga deras hemliga badställe. Anledningen skulle vara att uppgifter om badplatsen kommit ut i pressen.

Platsen ligger fem kilometer utanför staden Yuxi och är en uppdämd sjö. Naturisterna upptäckte stället för fem år sedan och har där ostörda kunnat njuta av friheten att vara utan kläder i naturen. Den klubb som de bildat har 60 ordinarie medlemmar och cirka 1 000 temporära medlemmar.

Det uppges att en annan liknande badmöjlighet i grannprovinsen Sichuan stängdes för några år sedan av myndigheterna där. Dock omtalas att i provinserna Hainan och Heilongjiang finns nakenbadstränder som är i användning. Hainan är den stora ön utanför Kinas södra kust och kallas "Kinas Hawaii", Heilongjiang ligger i nordöstra Kina vid gränsen mot Ryssland.
Koversada
Uppdaterad 2010-08-07
Koversada är en av världens största och mest kända naturistplatser. Naturismen startade redan 1961, då var det ett tyskt reseföretag som fick till ett avtal med den dåvarande kommunistregimen i Jugoslavien. Senare kom italienska intressen i form av naturistförbundet ANITA in i bilden.

I början var det mycket primitiv tältcamping ute på ön som gällde för naturisterna. På den tiden fanns heller ingen broförbindelse, man fick åka båt från hamnen i Vrsar. Snart expanderade verksamheten och det blev campingplats och enrumslägenheter på fastlandet innanför ön.

Numera är Koversada jättestort, fem kilometer strand, 1 700 ställplatser för tält och husvagnar, dessutom "villas" och "apartments", affärer, restauranger och sportanläggningar. Totalt ska det finnas plats för 5 000 gäster.

Denna sommar har det hörts en del rykten om att Koversadas dagar som naturistanläggning skulle vara räknade. Det sägs att en stor yachthamn eller ett enormt hotellkomplex ska byggas på platsen. Bakgrunden till ryktesspridningen torde främst vara att Maistra, det nuvarande Koversadabolaget, inte tar emot bokningar för nästa år. Tidigare har nöjda besökare kunna boka in nästa års vistelse på området, men sådana beställningar tas inte längre emot.

Dessa rykten är dock inte bekräftade. Det finns också initierade personer som hävdar att det i första hand är fråga om en del kontroverser mellan Maistra och myndigheterna i Vrsar, den ort där Koversada ligger. Den stora naturistanläggningen är en viktig arbetsgivare och bolaget kan mycket väl tänkas använda olika finter för att övertyga myndigheterna om nödvändigheten av goda villkor för verksamheten.

Video från Koversada Naturistcamp
Lite populärkultur
Under sommaren är det nyhetstorka i många media. Och även på Naturistens redaktion har vi haft anledning att rota lite extra i lådorna...

Här en rolig video om fotbolls-VM, bland annat får vi se en naken fotbollspelare:
You Tube

Också en del andra tyska ikoner dyker upp i rutan, Angela Merkel, påven, och Lena Meyer-Landrut. Sistnämnda är den tyska tjej som kom från ingenstans och vann Eurovision Song Contest i Oslo, det uppges vara hennes första framträdande som sångerska. Hennes plötsliga berömmelse fick de tyska redaktionerna att gräva i sina lådor. Och man hittade förstås en filmsnutt med Lena som nakenbadare:

Bild.de

Det vinnande tyska bidraget finns här - observera att det är ett påklätt framträdande, känsliga personer varnas!
Expressen.se
Nakenbad i Moskva
Urlaub

Moskva är Europa största stad med mer än 11 miljoner innevånare. Sommarklimatet är varmt och torrt. När "rysshettan" slår till är det tryggt att veta att även i denna jättestad finns möjligheter att nakenbada. I stadens västra del ligger ön Serebryany Bor (Silverskogen), där tusentals moskoviter soliga sommardagar passar på att blir solbruna över hela kroppen.

Enligt den artikel vi hittat på en tysk webbsida finns det i Moskva en del problem som kan hota badparadiset. Markområdet kan bli föremål för exploatering och om bebyggelse och kommers tränger sig på kan det bli trångt om saligheten för nakenbadarna.

Ett annat hot, som vi även känner från många andra stränder, är sådana personer som uppsöker nakenbaden i tron att de är platser för olika former av sexuell utlevelse. I den tyska artikeln citeras ryska naturister som menar att inom naturistgemenskapen finns det folk med olika sexuella läggning, men att man ofta har problem med personer som på ett överdrivet sätt måste demonstrera sina sexuella preferanser.

Ett annat problem är "spanarna" som vinglar omkring och ofredar naturisterna med sitt ohyfsade gloende, också det ett problem som tyvärr finns även på andra håll.
Tips om friluftsliv
En norsk friluftssida har en lång artikel med olika tips för friluftsliv. Naturistiska sysselsättningar som nakenbad, naken i fjällen och nakencykling är behandlade. Dessutom får vi veta en del om lagstiftning och allemansrätt i Norge, bestämmelserna är i princip samma som i Sverige.

Ut.no
Restips: Naturistvandring bland vulkaner
Nyazeeländaren Dough Ball är en mycket entusiastisk naturistvandrare. I sin blogg Doughs Blog - berättar han om olika naturistupplevelser runt om i världen. Vår bild nedan är hämtad från Nya Zeeland och nationalparken Tongariro på södra delen av Sydön.

På södra halvklotet är årstiderna omvända, när nu naturistsommarens slut nalkas här i Norden är det måhända dags att planera vinterns naturistupplevelser. Australien och Nya Zeeland är lämpliga resmål för den som tänker fly från vintervädret. Och väljer man rätt dag så är det möjligt att även naturista på höga höjder som Doughs bilder visar.
Rekordförsök i nakensnorkling
På webben berättas om ett rekordförsök i "naken dyk" i början av juni i Australien. Platsen var Nelly Bay på Magnetic Island på Australiens östkust, nära Stora Barriärrevet. Även brittiska, irländska, spanska "backpackers" var med bland de 23 som klädbefriade gav sig ut i vattnet för 20 minuters snorklande.

Avsikten var att informera om den unika havsmiljön som hotas av förstöring och att komma med i Guinness rekordbok. Arrangörerna hade räknat med mer än 100 deltagare. Dock blev det inget rekord alls eftersom evenemanget inte var registrerat i laga ordning.

Källa 1: Nude snorkel record bid
Källa 2: Snorkellers go nude to help save reef

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se