Tillbaka till Arkiv
Naken bowling i München
På Youtube finns ett inslag där reportern Paul Merten besöker München och olika aktiviteter. Videons slut, från ca 6.40, handlar om nakenbowling. Vi får bland annat träffa Richard Foley som är arrangören av de nakna alpvandringarna.

Källa: YouTube
Bernardas nakna hus
Från Argentina nås vi av ett meddelande från sommaren 2009 om en teaterföreställning i Buenos Aires för naturister. Publiken lämnade sina kläder i papperspåsar i garderoben. Endast servetter som sittunderlag och ev handväskor var tillåtna i salongen. Och skor och strumpor för de som önskade detta.

Föreställningen var en moderniserad version av Bernardas hus av den spanske författaren Federico Garcia Lorca. Den har funnits på repertoaren i två år uppges det och på scenen uppträder sju helt nakna skådespelare. Pjäsen är mycket spelad, även i Sverige, vad vi vet dock utan nakenhet på scenen.

Skådespelaren Ricardo Casine säger att den aktuella föreställningen var en intressant erfarenhet. Redan skådespelarnas nakenhet var någonting speciellt och "när även hela publiken är naken så blir det än mer intressant".

Det nakna teaterbesöket arrangerades av en naturistorganisation, såväl TV som övriga media var inte inbjuda.

Källa: Theater nur für Nudisten
Inget naket OS på Maslin i år
På Maslin Beach i South Australia har det hållits naturist-OS varje sommar under 20-talet år. Men i år blev det inget. Brist på villiga arrangörer, uppges det. Den lokala förening som ordnat med verksamheten på stranden hade under sina glansdagar flera hundra aktiva medlemmar, nu är man 20 stycken och tvingades ställa in.

Antalet grenar har varierat genom åren. Enligt vad Toronto Sun uppger så kunde det vara löpning med sked och ägg samt löpning på tre ben/armar i sanden.

Källa: Toronto Sun
Fotograf i Spencer Tunicks spår
Alla chilenare uppmanas nu att ta del i ett naket fotoevenemang som ett led i firandet av landets 200-åriga historia som fri nation. Fotografen Rene Rojas är initiativtagare, han var med som assistent till Spencer Tunick när denne i juni 2002 plåtade fem tusen nakna personer i Park Forestal i Santiago. Nu vill han göra något liknande men i nationalistisk anda.

Fotograferingarna kommer att ske i städerna Santiago, Valparaiso, Conception och Inquique. Dessutom i Horcon där Playa Luna, Chiles enda officiella naturiststrand, är belägen.

"Naket 200 år" skall avslutas i december 2010 med fotoutställningar på flera platser.

Källa: Santiago Times
Poliser stormade stranden
Klockan 12.30 en solig badsöndag i februari kom polismän och tjänstemän från naturvården ner till stranden Little Congwong Beach vid La Perouse i södra delen av Sydney. Det fanns då cirka 140 personer, barn och vuxna på platsen, 80-talet var utan badkläder, dock uppges att alla barn bar sådana.

Tjänstemännen sökte igenom stranden, enligt uppgift hade det kommit klagomål från allmänheten. Polisen informerade nakna solbadare att deras uppträdande var olagligt, att de skulle klä på sig och lämna området.

Vid 16-tiden samma dag gjordes en ny räd av ordningsmakten.

Polisen uppger att officiella nakenbad i Sydneyområdet är Lady Bay Beach vid Watsons Bay och Cobblers och Obelisk Beach vid Middle Head, däremot inte Little Congwong Beach. Naturisterna å sin sida förklarar att nakenbadande på denna plats har gammal hävd. Och tittar vi i INF-guiden så är Little Congwong mycket riktigt medtaget där.

En person som uttalar sig på webben säger att problemen började då myndigheterna satte upp skyltar som förbjöd nakenbad, innan dess kunde textilare och naturister nyttja stranden i god sämja.

Här finns även en video där naturisterna säger att de vill fortsätta att bada på Little Congwong Beach.

Källa: Nude sunbathers say the law is an ass (video)
Källa: Police bust nudists at Sydney beach
Nudestock
British Naturism, det INF-anslutna naturistförbundet i Storbritannien, genomför varje år flera naturistevenemang. Nu är det dags för Nudestock 2010. Datum är 28 maj till 6 juni. Platsen heter Candy Farm Campsite, en gårdscamping som ligger mellan Doncaster och Scunthorpe i södra delen av Yorkshire. BN:s regionförbund för Yorkshire och Midlands samarbetar.

Deltagarna behöver ha med sig husvagn eller tält, alternativ kan de komma på dagbesök.

Programmet är omfattande: drakflygning, pilkastning, volleyboll, petanque, badminton, miniten, vandring, bingo, frågesport, maskerad, disco. BN:s regionförbund kommer att ha sin årsstämma och på lördag den 5 juni blir det vetaranbilutställning.

Både BN-medlemmar och oorganiserade är välkomna till Nudestock.

Källa: Candy Farm
Nakenkälke
För andra året i rad genomfördes i Braunlage i Harz ett internationellt mästerskap i naken kälkåkning.

Ja, helt nakna var ju inte deltagarna denna gången, heller. I år var det vita underkläder, förra året svarta...

Minus två grader och fjortontusen åskådare, man kan slå sig i backen på att arrangörerna var helnöjda.

Källa: Ekstrabladet
Frigivning för Stephen Gough!
I föregående nummer av Naturisten berättade vi om Stephen (Steve) Gough som sitter fängslad i Skottland för sin vägran att bära kläder, ett brott som inte finns i lagboken. På Facebook finns nu en grupp Free the Naked Rambler Stephen Gough för att skapa opinion för en human behandling av "nakenvandraren" som två gånger fotvandrat hela vägen från södra England till Skottland. Nu sitter han sedan sju år i fängelse för att han uppträtt naken i domstolar och för att han vägrat ta på sig kläder när han skulle friges efter avtjänat straff.

Enligt rapporter från fängelset berättar Stephen Gough att han behandlas illa och att han inte får tandläkarvård som han behöver.

I FB-gruppen diskuteras olika åtgärder som skulle kunna vidtagas. Huvudförslaget är en stor nakendemonstration, myndigheterna skulle knappast kunna fängsla och lagsöka tiotusentals nakna personer i en samlad manifestation.
Åldrande naturism
På södra halvklotet, med omvända årstider, är utomhusnaturismen nu i full gång. På webben finns en berättelse om de nyazeeländska naturisternas sommarfestival. Naturistplatsen Te Marua Lodge ligger i Upper Hutt, 35 kilometer från Wellington City på Nordön.

Naturisten Judith Mercer förklarar att har man väl vant sig vid nakenbad så finns det inget annat sätt att bada som går upp mot detta.

Det finns 1 200 naturister i Nya Zeeland och i Te Marua återfinns 130 av dem. Men allmänt sett viker medlemsantalet på grund av en medlemskader som blir allt äldre. Medelåldern är nu över 50. Ken Mercier som är president i naturistförbundet i Nya Zeeland säger att det är ett världsomspännande problem. Även i Europa där naturismen är omfattande och där det finns mycket stora naturistområden minskar antalet naturister.

Men, slutar webbtidskriften 3 news sitt reportage, de vikande medlemssiffrorna hindrar inte besökarna på sommarfestivalen att njuta av frihetens nakna vindar.

Källa: Ageing population sees decline in naturists
Nakenbadstrand i Peru?
Enligt webben har Perus första nakenbad öppnats. Stranden heter Caleta Colorada och ligger vid staden Chimbote. Det behövs båt för att ta sig till platsen.

Borgmästaren i Nuevo Chimbote berättar att stranden inte behöver stå tillbaka vid en jämförelse med stränderna i den karibiska övärlden, vattnet är klart och det är en rik flora och fauna. Han uppmanar alla att besöka stranden.

Dock kommer motstridiga rapporter på nätet. En del uppger att det ingalunda är något officiellt nakenbad på platsen. Att några personer har nakenbadat där gör inte att det är ett etablerat nakenbad sägs det.
Naken frigörelse på scenen
Triology, en teaterföreställning i tre akter om feminism och kvinnlig frigörelse, hade premiär i Edingburgh förra året. I januari 2010 hade evenemanget nått London och gavs där på teatrarna Barbican och Battersea Arts Centre.

Fem skådespelare debatterar, dansar och visar sig i olika förklädnader. I varje föreställning uppträder 30 kvinnor i en tio minuter lång nakendans av typen "high-energy". Det är fråga om "vanliga" kvinnor i alla åldrar och storlekar som frivilligt anmält sig till detta spritt nakna framträdande på teaterscenen. Vid slutet av föreställningen uppmanas publiken att ta av sig kläderna och komma upp på scenen tillsammans med aktörerna.

Källa: Naked women hit the stage for feminism

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se