Tillbaka till Arkiv
Sanningen

Sanningen ska göra eder fria, det är ett välkänt visdomsord, som ofta citeras.
Vi naturister tycker att det ligger mycket i detta!

Låt oss godta våra kroppar som de nu är, det är en bra kroppsfilosofi. Och det som är okej borde det inte vara nödvändigt att dölja, vi behöver inte skämmas för hur vi ser ut.

Sexualiteten är ett fundamentalt inslag i människolivet, det är allom bekant. Att sexigheten skulle sitta i kläderna det är däremot hyckleri och modern vidskepelse. När vi är nakna är vi precis lika sexiga som när vi har kostymen knäppt med alla knappar. Alla vet detta, alla kan vittna om detta. Så är det. Ändå frodas den ytligaste av villfarelser, att den som nakenbadar eller njuter av solen utan kläder är ute i exhibitionistiska eller erotiska ärenden... Fast alla vet att det är fel!

Sanningen är att många människor, säkert de allra flesta, innerst inne har en sund naturistisk inställning. Och de vet mycket väl att en som badar naken inte med automatik är en sexgalning. Det är okej att näcka i hemmets trygga vrå, tillsamman med familjen och i goda vänners sällskap. Däremot tvekar många att själva nakenbada med okända, det verkar för vågat, det törs man inte. Vad ska folk tro? Vad ska folk säga?

Alltför många tycks mena att vad andra eventuellt anser är viktigare än vad de själva tycker...

Brist på självförtroende, med andra ord.

Här borde den organiserade naturismen ha en viktig uppgift att fylla, att arbeta för att öka naturismens acceptans i samhället. Att sprida sanningen, att nakenbadare, naturister, nudister - eller vilket ord vi än vill använda på denna företeelse - inte är det minsta konstiga, bara precis vanliga människor, som inte har kläder på sig.

Istället möter vi två olika typer av verklighetsflykt inom naturistföreningarna, dels strutsens metod att stoppa huvudet i sanden i tron att han då är osynlig. Man flyr världen, lever sitt naturistliv bakom staket och skyltar. Man vill inte synas utåt, framträder aldrig som naturist, undviker att tala om detta.

Den andra metoden är att försöka hävda att naturister är en egen sekt, att vi är finare än andra nakenbadare, att den som kan visa upp ett medlemskort i en SNF-ansluten naturistförening är godkänd som naturist, medan andra som valt naturismen som livsstil inte är det. Att naturism endast är tillåten på våra avspärrade områden.

Om vi flyr undviker vi sanningen. Det är inte bra! Och det sorgligaste med detta är att vi ger våra vedersakare vatten på sin kvarn. Om inte vi, som säger oss vara naturister, står för detta, hur kan då någon tro, att det som vi sysslar med är okej? Något som endast är tillåtet bakom skyltar och staket kan knappast vara sunt...

Sanningen ska göra eder fria, så är det, bara! Det är den enda vägen!

Till toppen av sidan
www.naturisten.se