Tillbaka till Arkiv
Naturister på Gotland i juli månad

Nakenkultur och naturism i naturen!
Under fem fantastiska dagar i juli var vi sammanlagt 16 naturister som delog i "Vandringskonst", en workshop i konst och kultur kombinerat med vandringar - allt i god naturistisk anda.

Gunlis och Keith hade inbjudit till detta naturistevenemang. De är välkända naturister för Naturistens läsare, i november 2007 berättade de om vandlingar i Spanien, och i artikeln om Gotland i mars 2007 finns fina bilder från Keiths kamera. De här artiklarna hittar du i vårt arkiv.

Gunlis och Keith bor numera på en skogsgård i Rute socken på nordöstra Gotland. På den stora tomten finns också två sovstugor med sammanlagt 10 bäddar, en husvagn och gott om plats för tältcamping.

Torsdagens förmiddag åkte vi till Smöjen i Hellvi socken för vandring längs stranden, bad, fotografering och akvarell. På kvällen vandrade vi runt S:t Olofsholm och tände sedan en grilleld i solnedgången på klipporna vid Hideviken. En dag fylld med naturnära naturism!Tidigt på fredag morgon åkte vi mot Fårö, det artade sig att bli en fin baddag, vi var inte ensamma om idén att besöka Fårö. Det gällde med andra ord att inte komma alltför långt bak i köerna till färjan över Fårösund.

Ute på nordöstra udden av Fårö lämnade vi bilarna och gick ner i Skalasands naturreservat där vi vandrade i ett överdådigt landskap med delvis skogklädda sanddyner innanför stranden. Vi studerade myrlejonens gropar och fotograferade naturens underverk.

Vi fortsatte ut mot Fårö fyr där vi parkerade våra fordon i anslutning till vägen. Sedan gick vi genom strandskogen ut på Norsta Auren, fem kilometer storslagen sandstrand som utgör Fårös östra spets. Här kunde vi bada, vandra och löpträna längs stranden. En fantastisk naturistdag på stranden, mycket bättre kan det inte bli.

Den stora gratisutdelade Gotlands-guiden listar Norsta Auren som "inofficiell nudiststrand" och här träffade vi också en del andra naturister.

På lördagen var vi ute på Furillen, en stor halvö i Rute socken. Den gamla kalkindustrin är nedlagd men i de kvarlämnade lokaliteterna finns nu lyxhotell och restaurang. Fabriken, som etablissementet numera kallas, har även några eremithyddor ute på klipporna med milsvid havsutsikt att erbjuda. Här ska jäktade storstadmänniskor kunna bo i eremitisk ensamhet och återfinna sitt verkliga jag.

Vi iklädde oss vårt "verkliga jag" och vandrade nakna genom blommande strandäng och på den höga klippkanten ut mot havet. Återvägen gick längs stranden där vi fick klänga på mäktiga klippor och hasa i rasbranter för att ta oss tillbaka till Kartvik där vi vilade oss på den steniga stranden. De av oss som vågade sig ut i Östersjöns vågor kunde rapportera att sanden fanns bara några meter ut.

På eftermiddagen åkte vi ner till Valleviken och besökte konstnären Heiner Peter Norberg och hans hustru Gisela. Utöver konstverk i olja och akvarell kunde vi här beundra deras överdådigt blommande trädgård där vi undfägnades med kaffe och kaka.

På kvällen kom ytterligare en häftig naturupplevelse, mullrande åska och slagregn. Då satt vi torra och trygga vid middagsbordet i vårt stora mattält.

Söndagen mötte med mulet väder. Vi ägnade oss åt stenslipning och andra kreativa pyssel, och vi spelade varpa, en nationalsport på Gotland.

En av deltagarna, Hasse från Dalarna, fyllde år den dagen och på eftermiddagen bakades två stora tårtor. För att pryda tårtorna behövdes smultron och en del av oss gav sig ut i smultronskogen för nakenplockning.

Wille Peterson-Berger, en annan gotländsk konstnär, bor i Rute gamla skola och dit gick vi på söndagskvällen medförande smultrontårtorna och andra tillbehör. Vi kunde besöka både konstnärens storslagna bostad i den gamla skolan och hans ateljé.

Under måndagen avslutades den egentliga verksamheten och deltagarna skingrades åt olika håll. Vi gjorde också en första utvärdering av verksamheten. Alla var vi entusiastiska över detta sätt att praktisera aktiv och naturnära naturism, och vi diskuterade olika möjligheter att fortsätta att träffas under liknande former.

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se