Tillbaka till Arkiv
Hemmanaturism och social nakenhet
Hemmanaturister är vi nästan alla, i varje fall lite. Vi näckar i badrummet och i sovrummet. Trivselklädsel hemma, det låter både sunt och harmoniskt. Och inte det minsta problematiskt!

Eller borde inte vara, åtminstone inte om andra som bor i bostaden är likasinnade eller i varje fall toleranta.

I olika nätforum, där man diskuterat fenomenet, framgår att det främst är yngre män som ränner omkring nakna eller nästan nakna i hemmets trygga vrå.

- Gör inget, tycker en tjej som berättar om sin sambo, han är så jättesnygg!

De unga kvinnorna verkar var lite mer försiktiga med hemmanakenhet. Åtminstone i blandat sällskap. Under ostörda stunder kan det måhända vara annorlunda. Vi har läst bekännelser av unga kvinnor som gärna är nakna i ensamheten, som trivs både med känslan av frihet och att beundra sin nakenhet i spegeln.

Naturismen börjar i hemmet – det ligger en hel del i detta påstående. Trivs man inte med att vara utan kläder hemma så verkar det lite konstigt att man uteslutande vill avnjuta nakenheten tillsammans med mer eller mindre obekanta människor på ett naturistområde. Trots detta träffar man bara alltför ofta organiserade naturister, som med stor indignation hävdar, att naken hemma är det löjligaste dom vet, att dom minsann aldrig…

Det är ganska svårt att förstå den har ståndpunkten. - Visst, var och en bestämmer var, när och hur hon eller han vill naturista, det finns inga måsten beträffande detta. Men, det borde vara en hederssak för alla naturister, att respektera andras naturism, utan tvetydigt tal, utan sneda blickar.

Andra länder andra seder – det finns naturistföreningar där man trivs med nakenheten

I USA har naturisterna en fördomsfri inställning till hemmanaturism. En stor naturistorganisation uppmanar till och med folk att pröva på nakenlivet genom att börja hemmavid. När man väl upptäckt hur fint det är att vara utan kläder, så kommer man nog att gå med i en naturistförening, det är tanken.

När organiserad naturism startade i vårt land, för mer än 75 år sedan, hade man även i våra naturistföreningar en fördomsfri attityd till nakenheten i hemmet.

De gamla naturisterna trivdes i naturdräkten

Professor Johan Almkvist, som var hudläkare, hade uppfattningen att "naturism i hemmet" var det grundläggande sättet att utöva nakenkulturen. Många hälsoförespråkare under 1930-talet förordade naken gymnastik framför öppet fönster, men Almkvist gick ett steg längre, han menade att vi, för hälsans skull, bör vara nakna i våra hem, minst ett par timmar om dagen.

När tidskriften Solsport gjorde en enkät 1946 svarade nästan alla att de var naturister även i hemmet.

Även idag finns förstås många hemmanaturister, även i naturistföreningarna. Mycket tal om detta är det dock inte. Bläddrar man igenom alla årgångarna av naturistförbundets tidskrift Tillsammans, finner man bara ett à två omnämnanden av ”naturism i hemmet”. Men, här är det förstås så att hälsan tiger still, att vara naken hemma hos sig är inget man behöver avhandla överhuvudtaget, var och en gör som den tycker, och detta är gott nog.

Utomhus är det inga problem – bild från en gatuparad i Schweiz

Problem kan det förstås bli om medlemmarna i en familj har olika uppfattning. En annan svårighet uppstår när det finns barn i familjen. I de debattforum som vi har kunnat ta del av på nätet framgår, att när barnen blir större så avstår både pappa och mamma från att näcka. Man menar att grabbar i skolåldern inte mår bra av att se sin mor naken, och så vidare.

Och även om verkligheten inom familjen kan bemästras så blir det problem när barnen har kamrater hemma. Då tycker ”alla” att det är helt ogörligt att uppträda naken inför barnens kompisar som kommer från textila familjer.

En annan komplikation är om folk utifrån kan kika in, om det är så kallad ”insyn”. - Dessutom måste vi vara medvetna om att grannar och andra närboende alltför ofta har så god koll att de förr eller senare upptäcker att här bor en som gillar att näcka. Oavsett hur försiktiga vi är.

Trivselklädsel hemma i köket Nu är ju folk i allmänhet rätt så förnuftiga. Är man någorlunda normal för övrigt är det nog så att grannar och andra kan leva med att närboende idkar lite lagom hemmanakenhet. För detta fordras förstås att vi uppträder vettigt och avstår från att visa fram vår nakenhet alltför demonstrativt.

När solen skiner vill vi ju gärna ta vara på de stunder som bjuds. Naket solbad i öppet fönster och på balkongen är något som varje naturist gärna ville ägna sig åt. Men, i alltför många fall tror vi att grannarna skulle bli alldeles förfärade. Vi avstår!

Ibland har man sådan tur att det är fritt från insyn och då är problemen mindre.

Och man kan anpassa sig. När man ligger eller sitter på sin balkong kan det vara så att man inte syns utifrån, då är det enkelt att spela upp lite textil maskerad för omgivningen, när man går in och ut på balkongen.

Sen finns det förstås folk som inte ängslas för att uppträda helt ogenerade under sådana här förhållanden. Man solbadar naken i trädgården fast grannarna har insyn. I så fall är det mycket att rekommendera att man har bara kontakt med närboende, så att alla vet att man är en schysst person och ingen tokig sexdåre.

Den som har en simpöl ordnar förstås ett poolparty

Så länge det bara är du och dina närmaste som naturistar på tomten kan det väl gå an. Tänker du ordna en trädgårdsfest med naturistvänner så gäller det att se upp. Även schyssta grannar, som accepterar lite solbadande, kan bli hej vilt bekymrade när det plötsligt vimlar av nakisar på andra sidan häcken. Textilfolk som själva ordnar uppsluppna fester, där både det ena och andra kanske förekommer, går i taket när det ser några fredliga nakna som dricker kaffe. – Tala om dubbelmoral!

Alltså, bäst att förlägga festen med dina trevliga naturistkompisar i en lokalitet som är helt undandragen världens åsyn.

Dock är det så att den sociala nakenheten, även den, är problematisk för många organiserade naturister. Naken på gräsmattan i sällskap av naturistvänner går alldeles utmärkt, men när klockan slår 17 och grillen plockas fram, då måste kläderna på, även om kvällen är varm.

På naturistcampingen går det an

För att inte tala om fester inomhus, då är det i de flesta svenska naturistföreningar helt otänkbart med naturistklädsel. Den sociala nakenhet som hyllades i solens sken är nu förbjuden. Även här härskar dubbelmoralen och man måste fråga sig varför.

Om vi nu kunde sitta nakna på gräsmattan under dagen, varför måste vi ha kläder på oss inomhus och på kvällen? Det är ju precis samma människor som vi umgås med i bägge fallen, alla är naturister, och alla vet att vi uppträder minst lika schysst mot varandra när vi är nakna som vi gör när vi är påklädda. Vad rädes alla dessa textilivrare inom organiserad naturism för?

Bastu och badtunna – här går det bra med socialt näckande, det tycker många, även textilare

De gamla hade det lite lättare, de hyllade nakenheten. Man vågade vara naken hemma, man hade föreningsträffar i hemmen. När man kom till naturistområdet tog man av sig vid grinden, sedan var man naken tills man lämnade området.

Varför kan vi inte ha lite valfrihet på det här området även inom dagens naturistföreningar. Om några festdeltagare väljer att vara nakna även inomhus och på kvällen, vem tar illa upp och varför?

Nationaldagen firas på ett naturistområde i USA Dock, hemma hos oss själva, där slipper vi förvisso övervakningen av gnetiga föreningshingstar som älskar textilier? Där kan vi göra hur vi vill?

Jo, i varje fall borde vi kunna detta! Men, vana som vi är vid naturistföreningarnas förbud, så tvekar vi i alla fall. Inte kan vi väl näcka vid middagsbordet när vi bjudit hem naturistvänner, inte går det ann att sitta nakna i soffan?

Låt oss säga, att samtliga deltagare i middagen är hemmanaturister, är det verkligen nödvändigt att de måste ha kläder på sig bara för att de sitter vid ett gemensamt bord? Om de nu trivs med nakenheten?

Hyfset sitter inte i kläderna, det vet varje sann naturist. Att vara naken när naturistvänner träffas känns helt naturligt, vare sig detta sker på badstranden eller i vardagsrummet. Det vet var och en som prövat detta.

Ett tips är att samla ”vänner av nakenheten” i ett litet kamratligt ”almkvistsällskap”. Under anspråkslösa former turas ni om att ordna träffar hemma hos varandra. Man kan beställa pizza eller ordna en fin middag, formerna bestämmer ni själva.

Vi naturister trivs som vi är, det är gott nog!
Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se