Tillbaka till Arkiv
Bara demonstranter i Köpenhamn
2008-03-01
Djurens rätt och lätt klädda demonstranter har vi berättat om tidigare här i Naturistens spalter. I februari var det dags igen, i vårt sydliga broderland denna gång. Några tappra trotsade februarivädret och det blev publicitet, förstås.

Här lite bilder och en videosnutt från dansk television.

Danske Naturister startar arbetsgrupp
2008-03-02
Danske Naturister hade sin generalförsamling den 17 februari. Man beslutade då att tillsätta en aktivistgrupp, för att påverka badlivet på stränderna. Gruppen skall arbeta för att föreningen får bättre kontakt med Danmarks många nakenbadare, och det fria strandlivet. Hur får vi tag på dem, de som tycker att badkläder inte är ok, hur får vi mindre textil på stränderna?

Nyckelorden blir information och kommunikation. På köpet får DN kanske en del nya medlemmar.

Planerna är att under vårmånaderna ta fram 5-10 projektidéer, som man sedan genomför i sommar. Allt med syftet att det ska bli färre textilbadare och fler naturister på de danska stränderna. Internet blir det viktigaste arbetsredskapet, inte så många sammanträden.

DN söker nu medlemmar med kreativa tankar och goda kunskaper, som vill vara med i det här intressanta projektet.


Våra spanska vänner på video
2008-03-01
Naturistförbundet i Spanien har en omfattande hemsida. Det finns även länkar till video-avsnitt från mediabevakningen av naturism och naturistarrangemang, som man kan titta på:

Ett avsnitt handlar om ett kryssningsfartyg. Ett annat om en TV-reporter som besöker naturister som badar i en badanläggning.
Abbey House Gardens
2008-03-01
Den engelska besöksträdgården i som drivs av The Naked Gardeners Barbara och Ian Pollard, kommer även i sommar att ha ett antal dagar då det är öppet för besökare med helt valfri klädsel, eller "clothing optional" som man säger:1 juni, 15-17 augusti, 7 och 12 september.

Trädgården ligger i den lilla staden Malmesbury i grevskapet Wiltshire i sydvästra England.

Nakna trädgårdsdagen
2008-03-01
World Naked Gardening Day, WNGD, är ett evenemang som i år genomförs för fjärde året i rad. Dagen har en egen sida på nätet.

För den som inte har egen trädgård eller balkong rekommenderar WNGD:s sida ett besök i stadsparken eller i den fria naturen. Viktigt är också att man berättar för vänner och bekanta om den trevliga nakenheten i naturen, så att de också ska få en chans att uppleva detta.

I år är det lördagen den 3 maj som är utlyst för detta ändamål. Vi i redaktionen vill påpeka att det går bra att vara naken i trädgården - och i naturen - även andra dagar, om väderleken bara tillåter!

Alla hjärtans dag
2008-03-01
En webbtidskrift i Northampton berättade 13 februari om puben The White Horse, in Silverstone, där man tänkte uppmärksamma Valentine's Day under mottot Adam och Eva i paradiset. En del av puben skulle vara upplåten för naturister som ville fira dagen i sin favoritklädsel. På menyn stod en delikat sallad, dock ingen varm mat på grund av eventuell skaderisk...

För gäster som trots allt önskade bära fikonlöv tänkte man dela ut sådana gratis.

Artikeln illustrerades med bilder där värden på stället och den kvinnliga pubföreståndaren framträdde nakna bakom stora hjärtan av papp.

Men säg vilken alla hjärtans lycka som varar beständigt. Polismyndigheten grep in och förbjöd den paradisiska verksamheten, det blev ingenting av med detta firandet. Uppenbar risk för "indecent exposure" enligt överhetens representanter.
Carla Bruni
2008-03-01
Den franske presidentens nyligen timade bröllop med den italienska sångerskan och fotomodellen Carla Bruni fick mycket uppmärksamhet i media. Den 15 februari, före bröllopet, publicerade den brittiska tidningen Daily Mails webbupplaga en artikel där en reporter berättade om sina upplevelser, när ha vid ett tidigare tillfälle gjort en intervju med Carla.

Hon kom då och öppnade dörren för honom topless. Och efter detta mottagande gick förstås tankeutbytet avspänt och elegant. Carla fortsatte att vara lättklädd ända fram till den avslutande lunchen. Hon tog fram gitarren och gav exempel på sin eminenta sångförmåga - hon har under några år som sångerska sålt två miljoner plattor. När intervjuaren kommenterade hennes många kärleksaffärer med berömda manspersoner sa Carla: "Jag är en okomplicerad tjej, utan problem, tror att män gillar det".

Källa: Daily Mail
WNBR, nakencykeldagen, 8 mars
2008-03-09
Oregon ligger på USA:s Stillahavskust, norr om California. Här genomfördes en WNBR-cykling den 8 mars. Detta skedde i universitetsstaden Eugene, som med cirka 154 000 innevånare är en av de största städerna i delstaten, och även känd som den ort där sportutrustningsföretaget Nike en gång startade sin verksamhet.

Ungefär 100 cykelåkare, i högst varierande klädsel, startade kl 19.30, för att åka i cirka en timme, bland annat genom stadens centrala delar. Cyklisterna hurrade och sjöng under vägen och stoppade upp trafiken.

Arrangemanget hade på sedvanligt sätt organiserats via nätet och från mun till mun, ordningsmakten hade inte fått veta någonting. Men polisen ingrep så snart man noterat vad som pågick. Vi försökte göra arresteringar, berättar polislöjtnanten Rich Stroach för webbtidningen The Register Guard. Men folk gav sig på de två polismän som sattes in, och dessa valde då att avbryta företaget för att undvika att någon blev skadad.

I Sidney i Australien hade däremot polisen god kännedom om WNBR, och cykeldemonstranterna väntade sig att få en del problem med ordningsmakten. Utposterade polismän försökte förmå cyklisterna att klä på sig, men denna vädjan hörsammades inte. Polisen valde då att inte ingripa.

I uppstarten hade man dock en allvarlig dispyt med säkerhetsvakterna på universitetsområdet, när man satte igång med kroppsmålning och de andra föreberedelserna. Demonstranterna flyttade då startföreberedelserna till en annan plats.

Under åkturen var det god stämning på stan, rapporteras det, och åskådarna såg ut att ta skådespelet med stor fattning.
Källa: The Age

I Adelaide i South Australia blev WNBR-cyklingen inställd. Anledningen var det varma vädret, nästan 40 grader, rapporteras det.
Radiobröllop i Australien
2008-03-01
Webbtidningen The Age berättar om ett radiosänt nakenbröllop som den kommersiella radiostationen Fox FM arrangerat för att få lite fart på lyssnarsiffrorna.

Shelley Davies och Josh Hughes gifte sig i direktsändning i radions frukostprogram. Ceremonien bevittnades av 100 bröllopsgäster, 80 inbjudna lyssnare och 20 mediapersoner som startade med champagne redan klockan 6 på morgonen. Brud och brudgum bar hudfärgade "minis" men eljest inte mycket, rapporteras det.

När brudens fader tillfrågades berättade han att jippot sparat $ 30 "grand" för honom, antagligen mycket mer eftersom man fått ring, bröllopsmottagningen, smekmånaden och till och med festkläderna - för att användas senare under dagen - betalda av radiostationen.

Fox FM:s sida har en del retuscherade bilder.
Volleybollutbyte
2008-03-01
På södra halvklotet nalkas så här års slutet på sommaren. Från Nya Zeeland och Pineglades Naturist Club i Rolleston, strax utanför Christchurch på Sydön, rapporteras om den sedvanliga sensommarfesten med 200 deltagare, ponnyridning och grillafton. Samt en volleybollturnering.

Naturisterna har sedan 29 år tillbaka utmanat den lokala brandkåren och polisen i volleyboll som ett inslag i festligheterna. Trots att spelarna från brandkåren hade att kämpa i sina svettiga uniformer lyckades de i år ta hem både den totala cup-segern och dessutom damtävlingen.

Världens nakencykling
2008-03-01
World Naked Bike Ride, WNBR, är ett evenemang som har genomförts under ett antal år. Det är en demonstration mot bilsamhället och skövlingen av Jordens resurser. Man behöver inte vara naken, en del deltagare är halv- eller helklädda.

Aktuellt nu är södra halvklotet och där nakna cykellopp är planerade den 7 och 8 mars, på flera orter i Australien, i Golden Bay i Nya Zeeland och i Lima, huvudstaden i Peru.

På norra halvklotet är kommer de flesta loppen att genomföras i juni månad. Den 6 och 7 juni skall ett antal arrangemang genomförs i Storbritannien, Tyskland, Belgien (Bryssel), Nederländerna (Amsterdam).

Även Spanien, och Frankrike brukar delta, i andra europeiska länder har det varit mera sporadiskt deltagande. - Inget WNBR-arrangemang har vad vi vet någonsin ägt rum i något nordiskt land.

Det finns mycket information att hämta på nätet för den som är intresserad.

Källa: WNBR
Nakenfoto för gott ändamål
2008-03-01
Den sydafrikanska webbtidningen News 24 berättar att det nu är dags för tidskriften Marie Claires årliga kampanj "Each One Reach One". Kända personer ställer upp för nakenfoto, för den goda sakens skull, och bilderna publiceras i tidskriftens marsnummer.

Aktionen syftar till att dra in pengar till något välgörande ändamål. I år är det utformat som en protest mot de många våldtäkter som förekommer i Sydafrika. Läsarna kan köpa bilderna och alla inkomster går till en organisation som driver kvinnojourer och tar hand om våldtäktsoffer.

23 kända personer deltar i årets kampanj, den bild som illustrerar artikeln i News 24 visar konstnären Ntsiki Mazwai med målarpenseln i handen.

Till toppen av sidan
 
www.naturisten.se