Årgång 19 - Januari | Februari 2024  
─── LEDARE ───
Naken hemma?!

Kung Bores Snövinter pryder palats och koja, endast tomten är naken, som det står (närapå) i visan ... Ja, kanske inte bara tomten är oklädd …

Den gode professorn, Johan Almkvist, som på vårkanten 1932 startade föreningen Hälsa genom Nakenhetskultur, HgN, menade att vi för hälsans skull borde vara nakna hemmavid minst några timmar om dagen. Och när nakenhetskulturen väl fått fäste i hemmen behövdes inte längre föreningarna.

Nu skriver vi 2024 och det är snart 100 år sedan Johan Almkvists trädde fram på arenan. Almkists förening heter nu Svenska Friluftsföreningen och finns kvar på det naturistområde vid Återvallsträsket på Ingarö där man 1933 satte bo. Förutom SFF finns ett 25-tal naturistföreningar i Svea Rike. Och elva naturistplatser där vi kan vara naturister 7/24. Och fortfarande görs ansträngningar att starta nya föreningar.

Hur det står till med nakenheten i hemmen vet vi inte så mycket om. Det ligger i sakens natur, naturism handlar ju om att trivas med att vara klädfri, inte att förevisa sin nakenhet.

Läser man i nätforum är det dock inte så ovanligt att ta del av skildringar där folk faktiskt lägger av kläderna hemmavid – eller låter bli att ta på dem överhuvudtaget.

Det dryftas problem som kan uppstå, när barnens kompisar kommer på besök, när brevbäraren ringer på för att lämna ett paket, eller vad det nu kan vara för incidenter.

Största problemet tycks vara grannarna, vad de ska tycka och eventuellt beklaga sig över.

Har man en egen tomt, någorlunda skyddad mot insyn, är det väl inte så stora frågetecken, men bor man i ett flerfamiljshus där grannarna har insyn, t ex på din balkong, är det måhända besvärligare.

När vi 2008 i NATURISTEN gjorde en enkät hade vi med frågan: Hur naturistar du?. 79% av de som svarade angav ”Friluftsbad” och 68% ”Hemma”.

Idag finns en mängd FB-grupper och motsvarande forum där folk berättar om naturistlivet. Friluftsbaden ligger fortfarande i topp men hemmanaturismen tycks också ha många förespråkare. Av bilderna att döma. Har man ett fritidshus har man goda förutsättningar att kombinera nakenliv både utom- och inomhus. Inom föreningarna är man betydligt mer ambivalent beträffande nakenheten.

Även inne på naturistområdet är det inte fint att vara oklädd. ”Här klär vi på oss när vi äter”, så hälsas besökarna på ett stort naturistområde i södra Sverige. Och så fort det är möte eller fest anses det att ”alla” ska klä på sig. Men, hemmavid, där du får bestämma själv? – Hur står till med klädfriheten där, vet vi inte. Skulle vi fråga folk i största allmänhet, alltså även alla inknäppta textilare, skulle vi nog få veta, att folk i allmänhet tror att nakisar faktiskt är oklädda hemma. Sådana naturister finns säkert men de är säkert en ganska gles skara. Professorns förhoppning om hälsobefrämjande nakenhet hemma i bostaden har inte infriats under de gångna, snart 100, åren. Kan vi hoppas på kommande 100 år?

Till toppen av sidan
 
© Naturisten 2024